Hogyan mossunk a gyerekruhákat környezetkímélő és anyakímélő módon? Lehetséges egyáltalán?

Szinte biztos vagyok benne, hogy napi szinten megy a mosógéped. Ez borzasztó idő és energiarabló tevékenység is egyszerre, ami nem igazán környezettudatos és környezetkímélő dolog. Persze felnőttként könnyebben vigyázunk ruhánk tisztaságára, mint a kisgyermekek, így ritkábban lesz foltos, koszos, de mosni őket akkor is rendszeresen kell. A gyerekek pedig sokat szaladgálnak, hamarabb elesnek, pacsálnak, saraznak, ételfoltos lesz a ruhájuk, elszakítják azt, beleakad valamibe, kivágják véletlenül… Ezért gyerekek. Viszont a gyerekeket is szoktassuk arra, hogy vigyázzanak a ruhájukra, amennyire csak lehet, minél kevesebbet kelljen mosni.

Pár aprósággal könnyen kiküszöbölhető, hogy minden szabad perced rámenjen a mosásra, teregetésre, vasalásra, elpakolásra! Nyerj egy kis szabadidőt magadnak!

1.Fontos a megfelelő mosógép

Az első körben jól meg kell ismerkedni a mosógéppel és annak a különböző funkcióival!
Ha vásárlás előtt állsz, akkor lehetőség szerint energiatakarékost válassz. Rengeteget lehet vele spórolni!
Az aktuális mosáshoz a megfelelő program választásával is sokat tehetünk a környezetkíméléséért. Az újabb gépeken többféle program van. Hacsak, nem rettenet piszkos ruhákat mosol épp, elég a 40°C, nem kell rögtön 90°C. Az egyik legtöbb energia a víz felmelegítésére megy el.

Használj rövid programot azoknál a dolgoknál, amik nem igényelnek nagymosást (15′). Ha csak átmosol valamit, ez a legjobb opció. Azt is be tudod állítani a legtöbb gépfajtánál, mennyi vizet használjon. Értelemszerűen minél kevesebb vizet fogyaszt a gép, annál egyszerűbb és takarékosabb a mosás.

Sok gépen már állítható a fordulatszám is, az az, a centrifuga erősségét is átállíthatod manuálisan. Nagyon sok energiát lehet spórolni, ha alacsonyabb fordulatszámon pörgeted ki a ruhákat. Ettől még nem fog víz csepegni belőlük, hidd el!

Várd össze a ruhákat. Ne indíts el fél mosást. Válogasd ki a ruhadarabokat színek, anyagok szerint, mik mehetnek egybe.

A szárítógép. Nos. Nagyszerű találmány, amellyel rengeteg időt spórolhatunk meg. Viszont megvan az a hátránya, hogy a ruhák jóval rövidebb élettartammal bírnak szárítógép használata esetén, gyorsabban kopnak, elfeslődik a varrásuk, megnyúlnak, a színűk elmegy, kopottabbnak néznek ki. Nem biztos, hogy annyit nyersz vele, mint amennyit veszítesz.

2.Nem mindegy, milyen szereket használsz a mosás során

Milyen mosószert, öblítőt használsz? Válassz olyan mosószert, mely nem tartalmaz semmiféle kemikáliákat! Amennyiben időd engedi, készítsd el te magad, vagy vásárolj környezetkímélő mosószert! A mosódió is jó alternatíva lehet. Sokat tehetsz nem csak a bőröd, hanem a ruhák élettartamáért, de még a mosógépedért is, ha nem a boltokban kapható, ismerős, ám mindenféle „szerekkel” teli mosógéleket, mosóporokat, öblítőket, illatgyöngyöket választod. A cikket egy kedves környezettudatos anyuka Földi Barbi írása inspirálta, remek mosószer recepteket is találsz nála. Érdemes bekötni őt az instagram oldalán @tinyecomambassadors néven találjátok.

3. Ruháid védelme egyéb praktikák segítségével

Fontos tudnod a ruhaneműk anyagösszetételtét, pontos kezelési utasításait! Ha odafigyelsz a címkén feltüntetett kezelési útmutatókra, megtanulsz a ruháiddal jól bánni! Nagyon nem mindegy, mit, milyen gyakran, milyen hőfokon és általában hogyan kell mosni, tárolni, vasalni. A ruhák hosszabb ideig maradnak épek, szépek, ha betartod ezeket az apróságokat!

A mosások számának csökkenését eredményezi már ez a három tipp is. De további gondolatokat osztanék meg veletek a témában.

Ruhák tárolása, szellőztetése

Az alábbi szuper ötletet szintén Barbitól származik.

Ez nem más mint a szobainas! Tőle idézünk:
Gyerekkorom óta jelen van az életemben. Az egyik legfontosabb dolog a szobámban és nagyon szeretem. Hatalmas kupac tud összegyűlni egy fotelben, széken a levetett, ám még hordható, nem koszos ruhákból. Nem esztétikus ez a ruhakupac, ráadásul a ruháknak sem tesz jót. A szobainassal eltűnik a ruhagombóc és a darabok megfelelő helyen kerülnek tárolásra. Amit levettél, használtad már, de még nem érett meg a mosásra, ne hajtogasd vissza a tiszta ruhák közé! Akaszd fel, lógasd ki, hagyd szellőzni. Ezen a módon frissül a ruha anyaga is! Erre lett kitalálva és erre tökéletes a szobainas!

Mosás gyakorisága

Mindegyik anyagnak van egy javasolt tisztítási folyamata és gyakorisága. Van, amelyiket gyakrabban kell mosni, mint mondjuk a fehérneműket, minden nap. Míg más anyagokat, mondjuk a farmerokat, ritkábban is elegendő. Nehezebben koszolódnak és jobban is bírják.

Vannak olyan ruhadarabok a Variannokids termékpalettájában, melyek kifejezetten jól bírják a strapát és ritkábban kell mosni őket. Érdemes ezeket beszerezni vásárláskor. Ilyen például a térd és popsi foltos farmer naci, vagy a térdfoltos kombi játszó naci. Ezekről a koszt egész egyszerűen le lehet törölni, így ritkábban kell mosni őket. Vagy vannak a kétoldalas, kifordítható ruhák, melyeknél egy kis folt miatt nem kell egyből mosásba tenni, hanem egész egyszerűen megfordítani és a másik oldalt használni.

Otthoni ruha vs elmenős ruha

Vezesd be, hogyha hazaérsz, azonnal öltözz át, egy otthonra megfelelő, kényelmes ruhába, kvázi „otthonkába”. Ez egy olyan ruha legyen, amit kifejezetten otthoni hordáshoz használsz, máshova nem. Az első teendőd az átöltözés legyen (pandémia idején pláne)!

Környezetkímélő mosással és ezekkel a praktikákkal sokat tehetsz ruhád és környezeted védelmében is! A plusz jó dolog benne az, hogy nem kell minden nap mosnod így, amivel rengeteg időt megspórolhatsz.