A kicsi gyerekek szüleiktől lesik el az életben követendő mintákat. Rengeteg mindenre hatással van az, hogy otthon mit látnak, mi a természetes. A szókincset, a különféle képességeket, a mindennapi napi rutint, akár a fogyasztási szokásokat is utánzás útján építik be saját kis életükbe. Így a szülőknek hatalmas felelőssége van abban, mit közvetítenek kifelé.

Ha a gyermek azt látja, hogy apa és anya is tudatos fogyasztó, óvja a környezetét, akkor ő is az lesz a későbbiekben. A jó példa az egyik legfontosabb. Épp ezért érdemes már egész kicsi korban megmutatni nekik, elmagyarázni, mi, miért történik otthon. Bevonni őket a vásárlásba is. A megfelelő öltözködés, a ruha vásárlásának folyamata, a minőség, a hazai készítők választása, a mennyiség minimalizálása mind olyan dolog, mely a fogyasztói társadalom hívásának nem tesz eleget, ám a környezetet nagyban óvja.

De azon kívül, hogy tudatos fogyasztót nevelünk a gyermekünkből, nem csak a bolygónknak tesz jót, hanem neki is.

A mai világban a kicsiket túl sok inger éri. Egyszerre rengeteg tárgy, ruha, játék veszi körül őket, sok a zaj, az információ, a választási lehetőség. Ez hatalmas stressz forrás nekik hosszú távon. Talán erre is vezethető vissza a már egész kicsi korban jelentkező ezer féle gond. Ide sorolnám a különféle magatartásbeli problémával, a küszködő, nyűgös, hisztis, álmodozó vagy épp valamilyen zavarral (figyelemzavar, hiperaktivitás, kényszeres cselekvés…) jellemezhető gyerekeket. Elfáradnak, felgyülemlik bennük a stressz és így vezetik le, hiszen annyira sok minden van körülöttük.

Egy reggeli öltözködéskor sem csak egy ruha kerül elő a polcról, hanem négy-öt fajta verziója is, mire megvan a napi öltözet és elégedett anya és a csemete is. A játékos polc is legalább 50 féle játékszert tartalmaz, ha nem többet. Ez a rengeteg választási lehetőség, eleve nagy stressz forrás. És ehhez jönnek a külső ingerek, a TV zaja, a tesó beszéde, anya kérdése, az óvodai, iskolai teendők… Csoda, hogy nem nyugodt a gyermek?

Ha megszüntetjük a napi millió választási lehetőséget, a számtalan ingert, egyszerűbb gyermekkort, egyszerűbb, élhetőbb mindennapokat biztosítunk csemeténknek. Ezáltal sokkal nyugodtabbá válik és a mi dolgunk is egyszerűbb lesz.

Nézzünk egy ruhás példát. Ha van húsz nadrágja, harminc pólója, húsz pulcsija és számtalan fehérneműje, kiegészítője, akkor azon kaphatjuk magunk, hogy a szennyes kosár mindig tele, csak mosunk és mosunk, hiszen egy nap többször is átöltözik, mert a másik ruhadarabját szeretné. A reggeli öltözködés is kész rémálom, hiába vetünk be bármilyen praktikát, mert pont nem a kikészített ruhát szeretné gyermekünk. Viszont ha van 5 váltás jó minőségű öltözet a polcon, könnyebb választani és kevesebb munkával is jár. És az esem elhanyagolható szempont, hogy sokat spórolhatunk az anyagiakon is, így a minőségibb, drágább ruhákat is bátran megvehetjük, amik tovább bírják.

A kedvenc legpraktikusabb Varianno terméket, a kifordíthatós joggert itt találjátok: Kifordítható joggerek vagányoknak! Több szín – Varianno

Végezetül ajánlok figyelmetekbe fenntartható hazai minőségi ruhákat, cipőket, kiegészítőket és játékokat forgalmazó kisboltot és webáruházat ahol akár a Varianno termékeivel is találkozhatsz. Látogassatok el www.anyukamvarrta.hu, MamaBe Bababolt Veresegyház – Mamabe oldalakra!