second-hand babaruhák

#hasznaltruha szeptember! Jó dolog, hiszen a környezetünket védjük vele, amire rá is szolgál alaposan. A túlfogyasztás és az anyagok, a ruhák előállítása elég környezetszennyező tevékenység, ha nem az egyik legszennyezőbb dolog a világon. Bizony meg kell fékezni, hogy Földünk megmaradjon az utókor, gyermekeink számára is. Erre fenntartható alternatívaként a használt ruha vásárlást szokták javasolni.

Minden esetben fenntartható a használt ruha vásárlás?

Elég markáns véleményem van a használt ruhákról, a turkálókról, úgy általában. Személy szerint nem tartom túl környezetkímélőnek a használt ruha vásárlás egy bizonyos formáját, hiszen azok a ruhák is legtöbbször a Fast Fashion márkák kínálatából kerülnek ki, ami már eleve a legkörnyezetszennyezőbben gyártató cégbirodalmak termékei. Azért leszögezném, nem magával a second-handdel van gondom, hanem az „ipari” használt ruha kereskedelemmel és azzal, hogy a Fast Fashion eladhatatlan ruháit vagy alig használt ruháit kapjuk olcsón a legtöbb turkálóban, és nem az etikusan gyártott, akár hazai, minőséget képviselő gyártók termékeit használtan. 

Másrészt a turkálós ruhadarabok ára túl olcsó, ami újabb túlvásárlásra ösztönzi a betérőket. A szállítás, a ruhadarabok tisztítása megint csak újabb környezeti terhelést és túlságosan sok vízhasználatot eredményez. Persze még mindig jobb, ha turkálóban vásárolunk, mintha teljesen új holmit a Fast Fashion üzletekben szerezzük be.

Milyen más alternatívák léteznek környezettudatos fenntarthatóbb ruhavásárlásra?

Ha már környezetvédelem, akkor sokkal jobb ötletnek tartom a fenntartható, helyi, minőségi márkák beszerzését, állapotmegóvását, újra hasznosítását. Gyerekeknek vásárolni amúgy sem egyszerű second-hand boltokból eleve. Rengeteg időt és energiát igényel. Ha már új ruha kell mindenképp, akkor érdemes jól kihasználható, fenntartható, minőségi darabokkal bővíteni a ruhatárat és vásárlásunkkal egyúttal támogatni a helyi kisvállalkozókat, készítőket. A hazai tervezők által készített ruhák beszerzése mennyivel jobb opció, mint a Fast Fashiont tovább pénzelni. Ha a helyi kisvállalkozót, ruhakészítőt választod, akár személyesen is megismerheted ki készíti gyermeked vagy a te ruháidat. A kisvállalkozó odafigyel az anyaghasználatra, csomagolásra, a minőségre is és a környezete megóvására is.

A legjobb használt ruha az, ami már eleve a szekrényünkben lapul, testvérről testvérre száll, rokontól rokonig vándorol, mint a régi időkben. Esetleg, ha nem a családon belül cserél gazdát, akkor ismerősök között vagy akár babaruha börzéken vagy online adás-vételi csoportokban is remekül lehet adni-venni.

Meg is lehet javítani, ha hibás, divatossá lehet tenni új gombokkal, szabással, díszítéssel, illetve teljesen új életre is kelhet a ruha, ha valami teljesen mást készítünk belőle. Egy régi farmer újjászülethet tolltartóként, egy hosszú szoknya rövid szoknyaként, egy hosszú nadrág, térdnadrágként. Sőt még tűre és cérnára sincs szükség!

A Varianno strapabíró és többméretes ruháival további nyert ügyed van a, hiszen nagyon jól kihasználható ruhadarabok, amik nem egy-két hónapra szólnak csak, hanem hosszú ideig lehet hordani őket. Varianno ruhákból nem kell tetemes mennyiséget felhalmoznunk, ha változatosan szeretnénk öltöztetni csemeténket.

De tovább megyek, ennél még több részt szeretne kivenni a társadalmi szerepvállalásból a Varianno a környezetszennyezés és az értelmetlen ruhatermelés ellen, így egy újabb dologgal készültem nektek.

A webshopban a jó állapotú általatok visszaküldött, vagyis használt angolosan preloved Varianno rucikat itt https://varianno.com/kincsestar/ találjátok. Itt kedvező áron lehet hozzájutni egy-egy egyedi darabomhoz is, mivel a mintadarabokat vagy az utolsó darabokat kedvező áron találjátok meg. Ha azonban a ruha túl elnyűtt, kopott már ahhoz, hogy újra hordhassák a gyerekek, akkor sem dobjuk ki, új funkciót találunk neki, arctisztító párna vagy textiljáték formájában.

Ezzel szeretnénk segíteni az ruhák újra hasznosítását és támogatni, hogy egyre többen etikusan gyártott, fenntartható ruhadarabokhoz jussanak.

Mit szóltok hozzá? Tetszik az ötlet? Nektek van már kinőtt Varianno ruhátok?