Annak az apropóján, hogy idén nyáron mindkét fapados légitársaság hátizsák méretűre csökkentette az ingyenesen felvihető kézipoggyász méretét, született meg ez az írás a minimalista, jól variálható utazós ruhatárról. Számszerűen a Wizzair 40x30x20 cm-re, a Ryanair 40X20x25 cm-re csökkentette a fedélzetre felvihatő kézipoggyász méretét – ez legfeljebb egy hátizsákot vagy egy kisebb kézitáskát jelent. Bőröndöt csak akkor vihetünk fel a fedélzetre, ha kiegészítő szolgáltatást vásárolunk (Wizz Priority-t vagy Ryanair Priority, Plus, Flexi Plus vagy Family Plus csomagokat). Ez a bőrönd akkora lehet, amekkora nemrég még ingyenesen felvihető kézipoggyásznak számított (a Wizzairnél 55x40x23 cm, a Ryanairnél 55x40x20 cm a pontos méret, az utóbbi társaság a súlyt is maximalizálta 10 kg-ban).

Viszont mindkét fapadosnál feladhatunk már 10 kg-os bőröndöt is, nem csak 20 kg-osat, ahogy korábban. Ennek ára a Ryanairnél 10–12 euró, a Wizzairnél 12–27 euró egy útra – ha nem ragaszkodunk a gyakorlatban sokszor csak névleges vagy minimális előnyöket nyújtó elsőbbségi beszálláshoz, akkor ez a legolcsóbb csomagfeladási megoldás. Okos pakolással pedig elég lehet fejenként egy ilyen bőrönd egy egyhetes családi, tengerparti nyaralásra is – bár az igazán profik ketten is simán osztoznak egy kisméretű bőröndön. Ha könnyű, kicsire összecsukható vagy akár multifunkciós és kifordítható darabokat választotok, simán elfér a gyerekcucc is a bőröndökben vagy a hátizsákokban elosztva, és nem kell 20–50, illetve 25 eurót kiadni a 20 kg-os bőröndre.

Ezeket pakold hogy, könnyedén, a gyerekcuccokkal is beleférj a kis bőröndbe:

Böröndbarát jól variálható gyerekruhatár nyaraláshoz!

Ha gyerekkel utazunk nem elég csak fajtánként egy ruhaneművel készülnünk, hiszen velük könnyen előfordulhat bármilyen kis baleset. Mindenből legalább egy váltással kell pakolnunk. Ráadásul a gyerekkel extra gyógyszer és kötszer csomag nélkül utazni nem érdemes, és ne feledkezzünk el a kis kedvenc nyunyikról sem.

Lássuk is a listát!

 

– Legyen velünk mindig egy kis darab folttisztító szappan!

  • Annyi  semleges színű, mintájú felső, ami jól kombinálható mindennel – ahány napra megyünk.
  • Három rövidnadrág: ha Varianno kifordítható nadrágban utaztok csak egyet kell  a bőröndbe pakolni.
  • Két hosszúnadrág: farmer nadrág (a térdfoltos farmernadrág térdén ha folt lesz könnyen tisztíthatod az utazás alatt, így a másik hosszúnadrág egy kényelmes jogger is lehet.
  • Pizsi – bár a melegben elég egy bugyi és trikó is.
  • Alsó neműk, zoknik, ahány napra megyünk.
  • Két darab  fürdőruha, és egy UV szűrős úszó póló.

 

– 3-4 cipő: egy szandi, egy papucs, egy sportcipő vagy tornacipő . Ha sziklás partra mentek strandcipő, de ezt ott is megvásárolhatjátok.

– Kettő nap sapka, fejkendő!

  • Egy melegebb kardigán, pulcsi, esetleg egy esőkabátka többfunkciós darab mert, a hűvősebb estéken és esőben is kihasználható.

 

  • Egy kézitáskánál többre nem lesz szükséged, de én egy hátizsákot is vinnék magammal, amiben úgyis pakolok dolgokat, így ha túrázni támad kedvetek vagy nagyobb sétához a városban kényelmesebb lesz ebben cipelni a vizet, váltóruhát, és a kincseket amit séta közben gyűjtögettek.